Şekeri Bırakmak
14 Şubat 2021

Şekeri Bırakmak

Şeker...

Binlerce yıllık insanlık tarihinde henüz birkaç bin yıl önce keşfedilmiş gıdalardan birisi. Hatta birçok toplum bu gıdadan uzun yıllar haberdar olmamıştır. Yaygın kullanılmaya ise birkaç yüzyıldır başlanmıştır. Kısacası aslında binlerce yıl insanlar pekala şekersiz yaşamışlardır. Şeker de diğer bağımlılık yapan sigara, alkol gibi şeyler gibi insana bir haz, bir tat vermektedir, alışkanlığın temel nedeni budur, yoksa normal şartlarda vücudun fizyolojik bir ihtiyacı yoktur. Şekeri, biz zaten diğer gıdalardan, özellikle de meyvelerden fruktoz şeklinde almaktayız. Ağırlıklı olarak karbonhidrat içeren gıdalar vücutta parçalana parçalana şekerlerin en temel formu olan glukoza dönüşürler, işte hücrelerin enerji kaynaklarından biri budur ve görüldüğü gibi zaten gıdaların birçoğu bu işlemlerden geçer ve dışarıdan özel olarak bir şeker alma ihtiyacımız olmaz.

Peki şekerden nasıl kurtuluruz, şekeri nasıl terk ederiz, şekeri nasıl bırakırız?

Tabii ki kişinin iradesine, bünyesine, sağlık durumuna göre değişir. Uygun durumda bıçakla keser tarzda birden de bırakılabilir zamana yayarak yavaş yavaş da.

Miktar

Yavaş yavaş bırakmaya miktarı azaltmakla başlanabilir. Günlük tatlı/şeker miktarınızı yarı yarıya indirin, bazen birkaç gün içinde bazen birkaç ay içinde vücut bu duruma alışacaktır ve göreceksiniz ki önceki miktarlarda aldığınız şeker artık sizi rahatsız ediyor. Vücudunuz kötüye nasıl alıştıysa, iyiye de alışır. Belli bir süre sonra şeker tükettiğinizde vücudunuz hızlı tepkiler göstermeye bile başlar. Örneğin ciltte sivilceler veya başka döküntüler ortaya çıkabilir. Bununla aslında vücut kendisine yararlı olmayan bu maddeyi dışarı atmaya çalışıyordur. Bu tepki başka şekillerde de ortaya çıkabilir. Kendi bedeninizi dinlemeyi öğrendiğinizde doğal olarak bu maddeyi kesersiniz ve birkaç gün içinde sorununuz düzelir. İşte bu bilinmediği veya önemsenmediği için şeker de dahil çeşitli gıdalar yıllarca vücudun tepkilerine rağmen tüketilirse sonunda organizma da pes eder ve bir yerlerden patlaklar vermeye başlar, çeşitli kronik hastalıklar ortaya çıkar.

Stevia

Şekerle mücadelenizde vücuda kötü etkisi olmadığı düşünülen Stevia bitkisini de kullanabilirsiniz.

Bitter Çikolata

Başka bir pratik tüyo da özellikle çikolata sevenler için. Dozu azaltmanın yanında bitter çikolatalar tüketmeye başlayın, önce kakao oranı düşük olanlardan başlayabilirsiniz, daha sonra kakao yüzdeleri daha yüksek olan ürünlere geçin, en sonunda %99'luk bitter/acı/siyah çikolataya geçtiğinizde diğer bitter çikolatalar bile size çok tatlı gelmeye başlayacak.

Rutin & Özel

Bu mücadelede şu yöntemi de kullanabilirsiniz. Rutin günlerinizi belirleyin, yani ev-iş iş-ev, ev-okul okul-ev gibi standart davranışlar içinde olduğunuz günleri. Bu günler için kendinizi güdüleyin/motive edin. O günlerde diyetinize daha çok dikkat edin. Bu günler haricindeki bayram, kutlama gibi özel günlerde dizginleri biraz gevşetin. Ama Salmayın. Bu önemli. Bu bir ödül sistemi olmamalı. 5 gün diyetteydim, 2 gün kendimi ödüllendireyim diye başlarsanız o iş bir süre sonra bozulur.

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Bu bir yaşam tarzı olmalı ama kendinizi boğacak kadar da sıkı ve katı değil, dengeyi kurmak gerekiyor. Zaten sağlıklı beslenmeye, yaşamaya başladıktan bir süre sonra diğer alışkanlıklarınızdan uzaklaşacaksınız, sonra da şaşıracaksınız, "ben şu gıdaları yıllarca nasıl tüketmişim, bunu nasıl ihmal etmişim" diye.

Konuyla ilgili videomuz için tıklayınız.

Dr. Emin Ali Tutuncu / 05.08.2020 / Antalya

( instagram: @eminalitutuncu – wa.me/0905443097978 )

Bu site, Bulut Web Site Web Tasarım Sistemi kullanmaktadır.
Canlı Yardım